Våra oköttsliga lustar bjuder på tips och recept
Vi har fått chansen att ställa tre frågor till Amanda Hellberg och Eveline Johnsson som driver den vegetariska och veganska bloggen, Våra oköttsliga lustar i samband med att det är den vegetariska världsdagen idag. Anledningen till varför den vegetariska världsdagen startades var för att en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett mer etiskt liv, och att det ledde till andra miljö- och hälsomässiga fördelar.
Så idag bjuder Amanda och Eveline på en vegetarisk hösträtt från deras kokbok Ta tillvara. Det är en kokbok som fokuserar på hur vi just ska ta tillvara på vår restmat, för att på så sätt spara både miljö och plånbok.
/Vera
Hej, vad kul att ni ville ställa upp! Vad är er drivkraft med den vegetariska maten?
- Vår drivkraft och det vi vill med vår blogg är dels att inspirera andra till att äta grönt och att visa att det är enkelt och gott med vegetarisk mat, och att den kan vara rejäl och mättande, och dels är ju drivkraften att vi tycker det är roligt. Med mat, fotografi, kreativt arbete och vackra saker. Så vi gör både oss själva och andra en tjänst.
Vilken maträtt skulle ni absolut bjuda på ett bröllop?
- På Amandas bröllop så bjöds det på vår ultimata plockmat: Libanesisk meze. Massa olika röror, piroger och bröd - och allt var givetvis vegetariskt. Det är vår bästa mat till typ alla festliga tillfällen!
Vad är ert bästa miljötips förutom att äta vegetarisk mat?
- Att inte slänga mat! Det är nämligen så att det slängs 28 kilo ätbar mat per person och år i Sverige, och det är ju ett enormt resursslöseri, med tanke på all energi som krävs för att odla och förädla våra livsmedel.
Mixad grönsakssoppa med röda linser och citroncrème (4 port)
Överblivna, kokta grönsaker fungerar utmärkt i soppa och grytbaser, men konsistensen kanske inte längre är så tilltalande. En smart lösning är mixade soppor. Ta vad som finns i kylen, både kokt och okokt i grönsaksform, koka mjukt i buljong och mixa. För att ändå få lite struktur i den här soppan så kokar vi röda linser i de mixade grönsakerna, det blir matigt och fantastiskt gott! Servera med creme fraiche smaksatt med citronsaft och citronskal.
Detta behövs:
- 2-3 dl kokta grönsaker, typ morötter och ärtor (Har du inte så här mycket kokta grönsaker, ta råa också)
- 1 dm purjolök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 stor palsternacka, ca 150 gram
- 100 gram rotselleri
- 2 potatisar
- 1 liter grönsaksbuljong + eventuellt ytterligare någon deciliter
- Salt och vitpeppar
- Olja till stekning
- 1 ½ dl röda linser
- 1 dl grädde (eller havregrädde)
Gör så här: Strimla purjolöken. Skala och dela palsternackan, rotsellerin och potatisen i lika stora bitar. Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den grovt. Fräs purjolök och vitlök i lite olja några minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt de övriga råa grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över buljongen, salta och peppra och låt koka tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt de redan kokta grönsakerna och mixa till en slät soppa. Blanda i grädde och röda linser och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills de röda linserna är färdigkokta. Rör noga i början, då linserna gärna sätter sig i botten. Späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.
Fråga våra experter. Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Tony Harry » Glad midsommar!: ”3% Garanterat snabba lån Vi erbjuder låne-/investeringsfonder till företag och ..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
marie&henrik tackkort first sight loveko deli stockholm orange dans google weddings norge gilda&pearl naked cake mikael sjömilla blomsti toastmaster skottår hanna&björn sju sorters kakor volontärresor festprogram pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening lisen organics gröna november 60-talet go red var rädd om maten regnbågsbröllop ekolibreeze rebeqah&waldemar hotell mattias kristiansson flower power beneco såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter en köpfri dag nuxe 50-talet ekosilver sommarväska honoré des prés the great gatsby earth day photo by heart drop-in sångsolist svensexa vego statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop kate&william barn love stockholm odla life by lisen kyrka fotobås beyond retro photago eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera nyår ekoturismföreningen camino morgongåva kinnekulle svenskt sigill solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa musik båt lantligt sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt gunnebo slott stockholm spex&skoj världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop gul hyra bruduppsättning bok & bibliotek glamour madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner brudtärna bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe wwf sara&daniel svanen midsommar forum rosa budget krav jordgubbar stearinljus alla hjärtans dag brud utomhusbröllop kungligt bröllop bröllopskonsultation trädgårdsbröllop närproducerat vinterbröllop vegetariskt bröllopstrend 2012 katharina brunat vitt vegan victoria&daniel brudskål ecobride festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad hudvård personligt ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club fair trade bröllopsmässa accessoarer bröllopstårta tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning dekorationer vigsel återbruk diy 2013 heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel fest bröllopsresa bröllopskoordinator inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle inbjudningskort vin ängsbröllop retro brudgum favours rosor cupcakes ekoguld transporter recept julklapp 2014 återvunnet möhippa dessert guld 2010 2011 liseberg choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal linn&asim johannae trend nvey eco blå pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc vitguld fyra bröllop earth hour hungerprojektet frieri corsage parfym slöja underkläder läckö tärna ina nordberg alkoholfritt låna bomull studio ankungen appar frimärken ekohippa 20-talet valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt flique i underjorden buffé för honom utomlands ris brunch wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt silver fiskguide wedding weekend ecocert sophia couture carl-philip och sofia bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor hindersprövning house of tammam spa elsa billgren rosenserien anna&micke kaffe väder florist tina larsson våra oköttsliga lustar pride twitter förkylning spar pengar robin&annika linnea&sverker afternoon tea david schreiner svenska inredningsbolaget palmgrens praliner fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen h&m marsalk presentöppning wise ekocharter lantmännen cake toppers hålla tal linn&mattias brudkrona linnea@sverker estelle jenny & johnny amanda borneke annie&tomas gästlista dr.hauschka ta tillvara maria&markus bernzon blommor forever unique jewelry prickigt påsk lars wallin lila vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter gästbok bellapierre skebo herrgård